Citirea mesajelor prin POP3

Pagina principala   Curs Laborator Proiect

<< Acces mail prin POP3 Exercitii >>

IMAP

Avantajul metodei anterioare este ca citirea/editarea mesajelor se face off-line, lucru important la o conexiune dial-up. Dezavantajul este ca utilizatorul poate accesa numai ce este in INBOX, iar celelate foldere ca (sent-mail, saved-messages etc.) nu sunt accesibile.

Pentru a putea accesa toate folderele de mail din cont se poate folosi protocolul IMAP (Internet Message Access Protocol), daca bineinteles pe serverul respectiv ruleaza un server IMAP.

Este un protocol mai complex decat POP3, si functioneaza diferit de acesta. Cu acest protocolul se acceseaza mesajele pe server si mesajele sunt stocate pe server. Se pot crea, sterge foldere pe server, stergerea mesajelor etc. Se pot cere numai antetele mesajelor de la server si apoi daca sunt mesaje de interes se poate cere continutul mesajului respectiv. Accesarea prin IMAP necesita o conexiune constanta la server, atata timp cat se acceseaza mesajele si folderele, deci se lucreaza on-line.

Pentru accesarea contului de pe orion prin IMAP veti folosi tot clientul Outlook Express. Modul de setare a optiunilor este asemanatoare cu cea de la POP3, cu urmatoarele schimbari:

- in momentul cand introduceti numele serverului, se specifica prin optiunea de sus ca protocolul de acces va fi IMAP si nu POP3.
- dupa ce s-a terminat introducerea setarilor, la Properties la optiunea IMAP se seteaza directorul in care se afla folderele pentru mail, adica:

Root folder path, care in cazul contului de pe orion este: mail/

- tot acolo se mai pot defini si folder-ele in care se vor tine mesajele trimise si cele editate, dar neterminate (drafts), care se pot seta pentru orion sent-mail si drafts.

Dupa terminarea setarilor programul va intreba daca vreti sa creeze folderele de pe server si local.

ATENTIE: Dezavantajul ambelor metode este ca informatiile se transmit prin Internet in "clar", adica daca la vreun nod prin care trec informatiile o persoana ruleaza un program de interceptare a pachetelor (sniffer), atunci parolele vor fi aflate de persoana respectiva.
Pentru a inlatura aceasta problema se pot folosi protocoalele POP3 si IMAP securizate (SSL - Secure Socket Layer). Informatii despre acest lucru la curs.

NU UITATI: De fiecare data cand cititi mesaje pe un calculator public nu uitati sa stergeti mesajele de pe calculatorul local cand ati terminat de lucrat si deasemenea stergeti si setarile din clientul de POP3/IMAP (Accounts).


Pentru a accesa din exterior casuta postala a contului de la catedra de Electronica si Calculatoare prin POP3, trebuie sa setati clientul Outlook ca si mai sus cu urmatoarele diferente:

- la Incoming Mail Server setati: vega.unitbv.ro
- la Properties->Advanced pentru Incoming Mail Server se bifeaza optiunea this server requires a secure connection (SSL)


II. Emoticoane

Emoticoanele (Emotional icons) sunt folosite pentru a inlocui in mesajele scrise lipsa tonalitaii vocii, a limbajului trupului, gesturile care nu pot fi exprimate prin e-mail si fara de care un mesaj poate fi interpretat gresit. La inceput au fost gandite pentru a exprima sentimente de baza (bucurie, tristete,etc.) dar cu timpul s-a transformat intr-o "arta", au aparut multe asemenea semne. Sunt gandite a fi interpretate prin inclinarea capului la stanga cu 90 de grade. De exemplu:

:-)

este o fata zambitoare care indica bucurie sau o gluma. Este semnul dupa care emoticoanele mai sunt denumite si smileys
Este bine sa cunoasteti aceste emoticoane, in cazul in care le intilnati sa stiti ce anume a vrut "sa va spuna" persoana respectiva.
Mai jos aveti cateva linkuri care arata emoticoane:

ATENTIE: Nu folositi prea multe emoticoane in mesaje in afara de cele de baza, pentru ca majoritatea oamenilor nu le cunosc si nu le pot interpreta.

<< Acces mail prin POP3 Exercitii >>