Sistemul de fisiere

Pagina principala   Curs Laborator Proiect

  Permisiuni >>

In SO Linux orice este privit ca un fisier: hard-disk-urile, floppy-disk-urile, porturile seriale, paralele sunt fisiere speciale. Exista diferite tipuri de fisiere:

Fisiere simple contin datele salvate, fisere text, executabile
Directoare sunt fisiere ca niste dosare, sertare ce contin alte fisiere, inclusiv subdirectoare, astfel creand o structura ierarhica.
Link-uri un fisier poate avea nume diferite sau poate fi accesat din alte directoare. Sunt referinte sau "shortcut"-uri catre alte fisiere
Device-uri sunt fisiere ce fac referire la un dispozitiv al calculatorului (floppy, hard-disk, CD, port paralel etc.), astfel incat daca un program vrea sa il acceseze va apela aceste fisiere.

In figura de mai jos sunt aratate principalele directoare din sistemul de fisiere, indiferent de tipul distributiei (Slackware, RedHat, Mandrake, SuSe, etc.). Sistemul de fisiere are o radacina, notata prin /, si sub aceasta se afla structura ierahica de directoare si subdirectoare:


Principalele directoare sunt descrise in tabelul de mai jos:

dev contine toate fisierele pentru dispozitive. De exemplu:
/dev/hda - hard-disk master pe IDE0
/dev/hdb - hard-disk master pe IDE1
/dev/hdc - hard-disk slave pe IDE0
/dev/fd0 - floppy-disk
var contine numeroase fisiere temporare ce stocheaza mesaje de la sistem, mail-ul utilizatorilor etc.
bin aici se afla cele mai importante comenzi ale sistemului.
sbin aici se gasesc comenzile avansate pentru sistem si pentru administrare.
etc contine fisierele de configurare ale sistemului, fisierele ce se citesc in momentul pornirii calculatorului (bootare).
tmp programele utilizeaza acest director pentru fisiere intermediare. Sters periodic de catre sistem.
lib diverse biblioteci
usr programele aplicatie, documentatii.

Un director poate fi accesat prin calea absoluta, indicata de la radacina (root directory), sau prin calea relativa de la locul in care va aflati la un moment dat. De exemplu:

1. daca va aflati in directorul /disk1/home1/ si vreti sa ajungeti in directorul /disk1/home1/stud ajunge sa dati calea relativa la locul in care va aflati:

cd stud

2. daca va aflati in directorul /usr/local si vreti sa ajungeti in directorul /disk1/home1/stud, trebuie sa dati calea absoluta de la radacina:

cd /disk1/home1/stud

Incercati sa treceti dintr-un director in altul cu comanda cd.

Utilitarul mc (Midnight Commander) permite parcurgerea usoara a structurii de directoare si efectuarea usoara a operatiilor de copiere, stergere etc. Functiile de copiere, creare directoare etc. se afla in partea de jos a ecranului, indicate prin tastele F1, F2,... In terminalul de la programul de conectare (telnet sau ssh) aceste comezi se translateaza in combinatiile (apasarea simultana) ESC+1, ESC+2 etc, deci tastei F1 ii corespunde combinatia ESC+1,.., tastei F10 combinatia ESC+0.

  Permisiuni >>