Transferuri FTP

Pagina principala   Curs Laborator Proiect

<< Notiuni introductive Exercitii >>

FTP folosind un program grafic

1. Veti utiliza programul client WS_FTP (se gaseste la meniul Start->Programs->Internet->Ws-ftp) pentru a efectua acelasi transfer ca in exemplul anterior. Trebuie sa completati numele host-lui la care va conectati (in campul Host Name), si selectati optiunea Anonymous pentru transfer anonymous. In acest fel programul va trimite automat numele utilizator si parola (etapa b).
Dupa conectare, in programul WS_FTP veti vedea 2 ferestre: in stanga directoarele de pe calculatorul local, iar in dreapta cele de pe server. Etapele c si d se efectueaza foarte simplu prin selectarea directoarelor si transferul se face prin selectarea sagetii corespunzatoare directiei in care doriti sa faceti transferul:

de pe calculatorul local pe server: local --> server (upload)
sau de pe server pe calculatorul local: local <-- server (download)

2. Folositi programul SSH pentru download si upload in contul de pe orion. Acesta nu poate fi folosit pentru ftp anonymous. In cazul unui download:

3. Browser-ul poate fi folosit si pentru transferuri ftp. Pentru aceasta in bara de adrese trebuie specificat in afara numelui serverului si protocolul prin care se face transferul, adica:

ftp://vega.unitbv.ro

Daca nu mentionati protocolul, browser-ul va transfera pagina web de pe acel server, daca exista, in loc de conectare anonymous, deoarece protocolul implicit folosit de catre browser este http.

Efectuati transferul de mai sus si prin browser.

Cautarea fisierelor pe serverele ftp

Sa presupunem ca stiti cum se numeste fisierul pe care il cautati sau stiti macar o parte din numele acestuia, de exemplu ultima versiune a programului antivirus F-PROT. Cum stiti de pe ce server FTP puteti sa-l transferati? Una din metode folosita in trecut a fost utilizarea serviciului Archie. A doua metoda este cautarea prin web la adresa:

www.alltheweb.com

unde se pot cauta numele fisierelor aflate pe servere FTP. Aici puteti introduce numele intreg sau numele partial al unui fisier, si veti primi lista serverelor si directorul in care se afla acel fisier. De exemplu pentru a cauta programul F-Prot, stiind ca numele arhivei incepe fp si este arhivat ca .zip, cautarea se face astfel:

fp*.zip

Ca urmare se vor gasi toate fisierele care incep cu literele fp si au extensia zip, caracterul * semnificand "orice fel si oricate caractere", ca si in DOS sau Unix.

O alta adresa pentru cautarea fisierelor pe servere FTP este:

filesearching.com

La adresa de mai jos gasiti o lista de servere de cautare pentru fisiere FTP:

ftpsearchengines.com

<< Notiuni introductive Exercitii >>